2015. december 26., szombat

Teszünk a siketek és nagyothallók esélyegyenlőségéért

A Prartoon Magyarország ezentúl számos videóját feliratozza a Rajzfilmövezet YouTube-csatornáján. Több korábbi anyag is feliratozásra került.

A magyar rajzfilmadókon a feliratozás még gyerekcipőben jár: az M2-nél, az RTL Klubnál és a TV2-nél érhető el felirat a műsorokhoz. Ezzel az intézkedéssel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az összes csatornának követni kellene az említett tévéadók példáját és arra, hogy a legnagyobb online videómegosztón milyen egyszerűen lehet feliratozni a videókat.

Azok a felhasználók, akik ki szeretnék próbálni a lehetőséget, a következő úton érhetik el az opciót: YouTube.com –› Alkotói stúdió –› Videokezelő –› Szerkesztés (az akadálymentesíteni kívánt videónál) –› Feliratok (ha felugrik: magyar nyelv kiválasztása) –› Új felirat hozzáadása (magyar) –› Új felirat létrehozása

2015. december 18., péntek

Animeövezet

Az Animeövezet a Rajzfilmövezet társoldala, melynek fő profilja értelemszerűen a japán animációs sorozatok, vagyis az animék. Az oldal 2013. július 28-án jött létre. Kezdetben Animax HU néven működött, de viszonylag hamar kiderült, hogy ez nem működőképes koncepció, hiszen az Animax csatorna akkoriban már csak vegetált. Semmilyen érdemi újdonságról vagy hírről nem tudtunk beszámolni, ezért az egységesítést és a könnyű felismerhetőséget szolgálva az oldal nevet váltott. Az „övezet” szó fejezi ki, hogy a Rajzfilmövezet és az Animeövezet egymás rokonai, melyek a Prartoon részét képezik.

Az érdemi munka 2013 októberétől indult meg. A szerkesztési elveknek megfelelően a Rajzfilmövezet kapcsoló cikkei kerültek és kerülnek megosztásra. Ezek mellett a vicces képek (úgynevezett mémek) alkották a napi bejegyzések jelentős részét. A 2014-es év végére már elértük az 1489 kedvelőt, ami tekintve, hogy 102-vel kezdődött az év, jelentős eredménynek nevezhető. Ebben a MONDO Magazin facebookos megosztásai óriási szerepet játszottak, amelyekért ezúttal is köszönet nekik! Ma már közel 10 000 kedvelőnél tartunk. Az Animeövezet egyedi hangja, módszerei és szándékai mostanra váltak véglegessé. A már említett mémek mellett számos tematikus elemmel bővült az oldal. Ezek közé tartoznak az animerajongók által küldött saját készítésű rajzok, alkotások, melyeket a Fanartok nevű albumban gyűjtünk.

2012 szeptemberétől vetíti a VIASAT6 nevű csatorna a Dragon Ball Z-t, amely mellé 2014 februárjától bekerült a Yu-Gi-Oh! GX első két évada is. Emiatt a csatornával kapcsolatos képeknek is külön albumot készítettünk. 2015 májusától a magyar szinkronhangok és az általuk megszólaltatott animés karakterek kerültek bemutatásra. A nagy sikert elért projekt azóta a Rajzfilmövezeten is látható, rajzfilmes szereplőkkel. Ugyancsak az oldalra jellemző sajátosság a Jó éjt mindenkinek! nevű albumunk, ahová elsősorban fiú és férfi követőink számára gyűjtjük a csinos animés lányokról készült képeket, melyekkel alvásra ösztönözzük őket.

2015 júliusában – miután kiderült, hogy a VIASAT nem vásárol újabb animéket – az oldal segítségével szerveztünk egy kampányt a magyar RTL II Facebook oldalán. Rengeteg animerajongó írt a csatornának különféle kéréseket, javaslatokat, melyek miatt talán részben szeptemberben bemutatták az Űrzavar című francia-japán, 40 részből álló koprodukciós sorozatot. Ehhez szintén készült egy külön album, ahogy az RTL II nézettségi adatait is feltüntetjük azóta minden héten. Ilyet hol máshol találnál rajtunk kívül?

Az elsődleges célkitűzés a magyarországi televízióban történő animevetítések feltámasztása. Nagyjából a 10 évvel ezelőtti A+ csatornás aranykort szeretnénk újjáépíttetni, melyhez több rajongói oldal támogatása is párosult. A szerencsétlen körülmények (ORTT, az Animax lezüllesztése és megszüntetése) miatt tönkrement animevetítések újbóli létrehozása és felvirágoztatása rendkívül nehéz feladat. Elsősorban nem is rajtunk múlik, hanem a hazai médiaszolgáltatókon. Az Animeövezet éppen ezért a nemzetközi tendenciákkal és trendekkel is foglalkozik. Ennek köszönhető, hogy nálunk az amerikai Adult Swim csatorna Toonami nevű animeblokkjának kínálatával minden héten foglalkozunk, ahogy ezeknek az animéknek a nézettségi adatait is publikáljuk. Emellett az egyfajta mintaképnek tekintett német ProSieben MAXX csatorna hétköznap délutáni, illetve a csütörtökre virradó éjszakai animeblokkja is nagyon hangsúlyos szerepet kap a nézettségi eredményeikkel együtt. Az egyéb, német nyelvterületű országok hírei (pl. DVD-kiadások, szinkronnal kapcsolatos hírek) mellett alkalmanként Franciaország vagy Lengyelország animés kínálatát is megvizsgáltuk.

Az Animeövezet abban más, mint a legtöbb animés oldal, hogy médiás szempontból, a kereskedelmi csatornák gyakorlatának és a társadalomra mért hatásának ismeretével, egy világos célkitűzéssel működik. Olyan dolgokról is teljesen nyíltan és őszintén mer beszélni, melyek másokat nem érdekelnek. Mindenkinek próbálunk nyújtani valamit, aki az oldalt kedveli, legyenek azok vicces képek, videók, kampányok, vagy érdekességek. Ha ezeket vonzónak találod és

 • ha szeretnél abban segíteni, hogy a jövő generációja is animéken nőhessen fel,
 • ha zavar, hogy a múltban félbemaradtak itthon bizonyos animék (InuYasha, Pokémon, Yu-Gi-Oh!, Bleach),
 • ha elégedetlen vagy azzal, hogy más országok lakóinak szinte alanyi jogon jár a tévében vetített vadonatúj animék sokszínűsége, miközben nálunk szinte semmi sincs,
 • ha szereted a magyar szinkront és örülnél, ha pl. a One Piece vagy a Fairy Tail is bemutatásra kerülne itthon, nem pedig eleve elutasítóan állsz a felvetéshez,
 • ha még nem adtad fel a reményt és nem vagy annyira passzív, hogy anime = indavideó/torrent/felirat,
 • ha bánt, igazságtalannak és kettős mércének tartod, hogy sokan nem kedvelik az animéket és azok nézőit, mert nem ismerik ezeket, de a tévében szinkronnal adott Family Guy-t, Brickleberry-t vagy South Parkot imádják és menőnek tartják,
 • vagy ha csak szeretnél egy jó közösség tagja lenni, ahol játékos feladványok is várnak,

akkor itt a helyed! Összefogással, együttműködéssel, nyitottsággal és bátorsággal sok mindent el lehet érni, miközben mindnyájan jól szórakozunk. Az oldal ma már sok helyen hivatkozási alap lett, ami pont azért tűnt ki a tömegből, mert nem másokat másol, hanem önállóan, a saját útját járja. Ehhez pedig nap mint nap egyre többen csatlakoznak. Mire vársz még?

2015. december 1., kedd

Vizualizari în noiembrie 2015

Vezi datele vechi și explicaţia aici.


Zonă de cartoon

numărul mediu de afişări zilnice: 14 !
cea mai bună zi: 41 (29.)
cea mai rea zi: (26.)

Facebook – like-uri

Zonă de cartoon 303 (+13)

YouTube – abonați

Zonă de cartoon 316 (+10)

Google+

Zonă de cartoon 3 (+0)

Blogger

Zonă de cartoon 0 (0)

Cele mai populare 10 posturi în luna noiembrie

 1. Noutăţi în decembrie 2015 la Cartoon Network
 2. Desene animate interzise la Cartoon Network
 3. Noutăţi în decembrie 2015 la Boomerang
 4. Noutăţi în septembrie 2015 la Nickelodeon
 5. Noutăţi în noiembrie 2013 la Cartoon Network
 6. Noutăţi în decembrie 2015 la Nickelodeon
 7. Noutăţi în noiembrie 2015 la Boomerang
 8. Noutăţi în noiembrie 2015 la Cartoon Network
 9. Episoade noi din Un show obișnuit vin la Cartoon Network
 10. Noutăţi în septembrie 2015 la Minimax

2015. novemberi látogatottság

Bár októberhez képest csökkent a Rajzfilmövezet látogatottsága, előző novemberhez képest jelentősen nőtt. A korábbi látogatottsági adatok és a jelmagyarázat itt tekinthetők meg.


Facebookon elindult csoportunk, amely már most a második legnagyobb rajzfilmes csoport. Az Animeövezet hónapról hónapra megdönti saját növekedési csúcsát.

Rajzfilmövezet

napi átlagos oldalmegjelenítések száma: 951
legjobb nap: 3701 (20.)
legrosszabb nap: 411 (5.)

Tiniövezet

napi átlagos oldalmegjelenítések száma: 34
legjobb nap: 59 (7., 8.)
legrosszabb nap: 15 (13.)

Egyéb platformok – kedvelők, tagok, követők, feliratkozók (növekmény előző hóhoz képest)

Facebook

Rajzfilmövezet 9588 (+130)
Tiniövezet 751 (–2)
Animeövezet 4889 (+528) !
Rajzfilmövezet Egzstra 359 (+67)
Rajzfilm-fan 63 (+63!

Twitter

Prartoon 26 (+3)

YouTube

Rajzfilmövezet 159 (+29)

Google+

Rajzfilmövezet 17 (0)

Blogger

Rajzfilmövezet 8 (+1)
Tiniövezet 1 (0)

A leglátogatottabb RÖ-bejegyzések a hónapban

 1. Rajzfilmteóriák 12: Doofenshmirtz lenne Phineas és Candace apja?
 2. Az AMC 2015. decemberi újdonságai
 3. Nehéz munka a rajzfilmcímfordítás
 4. Rajzfilmteóriák 13: A Fosterék háza Franki-je csupán egy képzeletbeli barát?
 5. Véget ér Gravity Falls története: nem készül több Rejtélyek városkája
 6. Az RTL Klubnál van a Naruto Shippuden és a Fairy Tail vetítési joga?
 7. Elfeledett rajzfilmötletek 3: Macskafogó inspirálta sorozat
 8. Rajzfilmteóriák 4: Ed, Edd és Eddy a purgatóriumban ragadtak?
 9. Rövidhírek 81.
 10. Rajzfilmteóriák 1: Az összes Pixar-film ugyanabban a világban játszódik?